Granola

 
 
Godmorgon
Idag startade jag dagen i köket och gjorde en hemmagjord granola. Något som jag gör med jämna mellanrum när tiden finns. En hemmagjord granola sätter lite extra guldkant på frukosten. Den känns nyttigare och är extra god mot dom man köper i matbutikerna. Granola är något som är väldigt enkelt att göra. så prova gärna du med. 
Jag använder ett recept ifrån Ebba Von Sydow. 
 
 
Tillagnings tid ca 30 minuter
  1. Blanda gryn, kli, frön och nötter i en stor bunke.
  2. Ta fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter, men låt den inte koka upp, alltihop ska bara smältas samman.
  3. Häll blandningen över allt det torra i bunken. Blanda ihop ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.
  4. Rosta i ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter, rör om minst tre gånger under tiden. Det bränns lätt, håll koll! Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha riktigt knaprig granola.
  5. Ta ut plåtarna och låt svalna lite grand. Häll på torkad frukt, rör om och förvara i lufttät burk. Håller sig åtminstone 2 veckor men tar oftast slut innan dess.
Du Behöver

8 dl havregryn

2 d kruskali eller vetekli

2 dl Pumpafön/solroskärnor

1 dl linfrö

2 dl grovhackade nötter ( hasselnötter caschewnötter

2 dl vatten

2 tsk kanel

2 tsk kardemumma

1 tsk vaniljsocker

1 dl Farinsocker

1 dl sirap

1 dl solrosolja

1 msk honung

150-200g torkad frukt ( Aprikoser och russin

 

Lycka till

Kram Sofia 

 

 

 

Kommentera här: