Sommarrea innan sommaren?

Vad är det för rea hysteri i Sverige?
Varför ska shortsen reas innan den svenska sommaren börjat? och varför ska vinterjackan reas ut innan snön har fallit?
 
Vi är inne i mitten av Juni och den svenska sommaren har knappt börjat. Men i många butiker har sommarrean redan dragit igång. Jag har bedrivit en livvstils butik i snart fem år, och för varje år som går känns det som om andra butiker börjar sin rea allt tidigare och tidigare för varje år. Mejlen bombaderas med reklammejl från de flesta butiker om att rean har dragit igång. Men varför ska sommarklänningen och shortsen redan reas? De flesta personerna i sverige jobbar fortfarande och har knappt hunnit tänka på vilka sommarkläder som behövs under semestern. För många lik som mig inhandlas klänningen och shortsen när det är varmt ute och man behöver något svalare. För inte planerar man sommarens outfit i April när det är några få plusgrader ute.
 
Jag tycker det känns som om hela klädbranchen har kommit in i något hamsterhjul som snurrar allt snabbare och snabbare och har svårt att stanna upp och anpassa sig. Sveriges och världens klimat har förändrats vilket har gjort att årstiderna har blivit något försjutna frammåt. Samtidigt som klädbranchen haft svårt anpssat sig utan istället dragit åt helt åt andra hållet och lagt rean innan säsongen börjat. Förr i tiden, innan jag bedrev butik så låg sveriges sommarrean i Augusti när den svenska sommaren led mot sitt slut, och vinterrean i feberuari när snön började töa bort.
 
Denna rea hysterin som de stora drakarna i klädbranchen har skapat gynnar endast den slutlige konsumenten som alltid kan handla de kläder som behövs efter årstid till rabatterade priser. Samtidigt som klädbranchen gör förluster varje år. Jag tycker det känns som om hela klädbranchen har blvit snedvriden, och man kan undra vart det kommer att sluta?
 
 
Kram Sofia

Kommentera här: